pátek 15. srpna 2014

Epizoda #1 - Pilot

Přátelské pouštní městečko, kde je slunce horké, měsíc krásný a záhadná světla nám přelétávají nad hlavami, zatímco my všichni předstíráme, že spíme.

Vítejte v Night Vale.


Zdravím, posluchači.

Na začátek, byl jsem požádán, abych přečetl toto krátké oznámení: Městská rada oznamuje otevření nového parku pro psy na rohu Earl a Summerset poblíž Ralph’s. Rádi by všem připomněli, že psi nejsou povoleni v parku pro psy. Lidé nejsou povoleni v parku pro psy. Je možné, že v parku pro psy uvidíte zakápěné postavy. Nepřibližujte se k nim. Nepřibližujte se k parku pro psy. Plot je pod proudem a vysoce nebezpečný. Pokuste se na park pro psy nedívat a hlavně se vůbec nedívejte na zakápěné postavy. Park pro psy vám neublíží.

A nyní, aktuální zprávy.

Stařenka Josie, ta u parkoviště, říká, že se jí zjevili andělé; řekla, že byli deset stop vysocí, oslniví a jeden z nich byl černý; řekla že jí pomohli s různými pracemi po domě. Jeden z nich jí vyměnil žárovku u světla na verandě. Josie nabízí prodat starou žárovku, která byla dotčena andělem. Byl to ten černý anděl, jestli to někomu přijde více atraktivní. Pokud máte zájem, kontaktujte stařenku Josie. Je hned u parkoviště.

Do města dnes přišel nový muž. Kdo to je? Co po nás chce? Proč jeho perfektní a překrásný účes? Proč jeho perfektní a překrásný plášť? Říká, že je vědec. No, všichni jsme byli jednou v životě vědci. Ale proč teď? Proč tady? A co plánuje dělat se všemi těmi jističi a bzučícími elektrickými přístroji v laboratoři, kterou si pronajímá - v té vedle Big Rico’s Pizza? Nikdo nedělá plátky tak jako Big Rico. Nikdo.

Jenom připomínka všem rodičům co tu jste. Popovídejme si o bezpečnosti vašich dětí když si je vezmete hrát do Scrub Land a Sand Wastes. Musíte jim dát dostatek vody, ujistit se, že je v blízkosti stín stromu a dávat pozor na barvy helikoptér. Jsou neoznačené helikoptéry kroužící okolo oblasti černé? Pravděpodobně světová vláda. Dnes to nebude dobré místo na hraní. Jsou modré? Tak to je šerifova tajná policie. Bude na vaše děti dávat dobrý pozor a jen zřídkakdy si nějaké vezme. Jsou namalované komplexními nástěnnými malbami zobrazujícími ptáky lovící kořist? Nikdo neví, co jsou ty helikoptéry zač, ani co chtějí. V této oblasti si nehrajte. Vraťte se domů a zamkněte dveře, než vám šerifův tajný policista nechá karafiát na verandě, svědčící o tom, že nebezpečí přešlo. Zakryjte si uši, abyste neslyšeli výkřiky. Také pamatujte, že Gatorade je v podstatě soda, takže vaším dětem dávejte čistou vodu a možná nějaké plátky pomeranče, když si hrají.

Reklamní letadlo, prolétávající místním vzdušným prostorem, dnes zmizelo, jen aby se znovu objevilo v tělocvičně základní školy Night Vale během basketbalového tréninku, což trénink výrazně narušilo. Letoun prohučel malou tělocvičnou na pouhý zlomek sekundy, a předtím, než mohl zasáhnout nějaké hráče nebo stavbu, zmizel znovu, tentokrát nejspíše nadobro. Zatím nebylo řečeno, jestli nebo jak to ovlivní herní plán Night Vale Mountain Lion, a také, jestli to byla práce jejich krutých rivalů, Desert Bluffs Cacti. Desert Bluffs se vždy snaží předvádět s lepšími uniformami, lepším občerstvením před zápasem a snad i s transportem reklamního letounu do tělocvičny, opožďujíc trénink nejméně o pár minut. Hanba vám, Desert Bluffs. Hanba vám.

Ten nový vědec, o kterém teď víme, že se jmenuje Carlos, svolal městské shromáždění. Má hranatou čelist a zuby jako vojenský hřbitov. Jeho vlasy jsou perfektní a všichni si zoufáme a nesnášíme a zbožňujeme ty perfektní vlasy stejnou měrou. Stařenka Josie přinesla kukuřičné muffiny, které byly ucházející, ale chyběla jim sůl. Řekla, že andělé jí vzali sůl kvůli zbožné misi a ještě jí nestihla koupit. Carlos nám řekl, že jsme zatím nejvíce vědecky zajímavá komunita ve spojených státech a že přišel studovat, co se tady děje. Zašklebil se a všechno na něm bylo perfektní, a já se ihned zamiloval. Vládní agenti z nejasné, přesto hrozivé agentury nás zezadu pozorovali. Bojím se o Carlose. Bojím se o Night Vale. Bojím se o každého chyceného mezi tím co vědí a tím co ještě nevědí že nevědí.

Dnes ráno jsme obdrželi tiskovou zprávu. Obchodní sdružení Night Vale hrdě oznamuje otevření zbrusu nového Přístavu a Nábřežní rekreační oblasti Night Vale. Já jsem osobně byl nedávno v těchto zařízeních na jejich pozvání a mohu říct, že jsou naprosto vrcholové a překrásné. Robustní dokovací plochy vyrobeny z ekologických recyklovaných materiálů, promenáda pro chodce a spousta stánků, připravených pro místní prodejce a obchodníky, aby je proměnili v rušný trh. Vyskytuje se ovšem znepokojení faktem, že kvůli naší poloze uprostřed pouště tam není žádná voda na nábřeží - což je určitě nevýhoda, s tím souhlasím. Například, promenáda je momentálně s výhledem na pelyněk a kameny. Obchodní sdružení neposkytlo žádné specifické opatření pro tento problém, ale ujistili mě, že nový přístav bude nicméně velkým oživením pro Night Vale. Možná počkejte na záplavy a zamiřte tam pro zážitek plného nábřeží.

Místní pobočka NRA prodává nálepky na nárazník jako součást jejich charitativního týdne. Poslali stanici jedna, aby získali publicitu a my tu jsme abychom sloužili komunitě, takže mi je radostí vám to všem oznámit. Nálepky jsou vyrobené z dobrého, pevného vinylu a je na nich napsané, “Zbraně nezabíjí lidi; je nemožné být zabit zbraní; my všichni jsme kulkami nezranitelní a je to zázrak.” Postavte se před hlavní dveře a zařvěte “NRA”, abyste si jednu objednali.

Carlos a jeho tým vědců varují, že jeden z domů ve výstavbě Desert Creek za Základní školou ve skutečnosti neexistuje. Vypadá to, jako by existoval, vysvětluje Carlos a jeho perfektní vlasy, jako když je přímo tam, když se na něj podíváte. A je to mezi dvěma identickými domy, takže by dávalo více smyslu aby tam byl, než aby tam nebyl. Ale, říká, provedli experimenty a ten dům tam rozhodně není. Právě teď vědci stojí ve skupince před neexistujícím domem a hecují se navzájem, kdo půjde zaklepat na dveře.

Včera večer na poště Night Vale bylo slyšet kvílení. Zaměstnanci pošty o tom nic neví, i přes to, že kolemjdoucí popsali zvuk trochu jako kdyby byla lidská duše ničena černou magií. Indiánský stopař - nevím, jestli jste toho chlápka viděli; je to ten, co vypadá jako by byl slovanského původu, přesto nosí Indiánskou čelenku z nějaké racistické kreslené pohádky a prohlašuje, že je schopen číst stopy na asfaltu - objevil se na scéně a přísahal, že zjistí pravdu. Nikdo mu neodpověděl, protože je opravdu těžké brát někoho v takové čelence vážně.

Světla, spatřena na obloze nad Arby’s. Ne ta svítící cedule Arby’s; něco mnohem výše a nad rámec našeho chápání. My poznáme rozdíl. Nechytili jsme se do jejich sítí. Chápeme tu hru světla-nad-Arby’s. Vetřelci z jiného světa. Dámy a pánové, budoucnost je tady, a je asi sto stop nad Arby’s.

Carlos a jeho vědci na monitorovací stanici poblíž silnice 800 říkají, že jejich měřiče seismické aktivity zaznamenaly divoké seismické posuny, tím chtějí říct, že by se tu měla všude hýbat země. Nevím jak vy, lidi, ale ale země byla nehybná tak jako může malá koule letící nekonečnou prázdnotou být. Carlos řekl, že všechny měřiče dvakrát zkontrolovali a jsou v perfektním pracovním pořádku. Abych to řekl jednoduše, zdá se že tu jsou katastrofická zemětřesení přímo v Night Vale, která nemůže vůbec nikdo cítit. No, stejně předložte pojistné události, uvidíte jestli z toho něco bude, ne?

Čas na dopravu, posluchači. Policie nyní vydává varování o přízračných autech na dálnicích, tato auta jsou viditelná pouze v dálce, dosahující nepředstavitelných rychlostí, opouštějící neznámé cíle pro ještě neznámější cíle. Rádi by vám připomněli, že byste neměli s těmihle odchylkami vyrovnávat vlastní rychlost a pokud to uděláte, nebude to považováno jako dodržování plynulosti dopravy. Nicméně říkají, že je pravděpodobně bezpečné vyrovnávat rychlost se záhadnými světly na nebi, protože ať už je za ně odpovědná jakákoliv organizace nebo bytost, vypadají jako opatrní a zodpovědní řidiči.

A nyní, počasí.

[Joseph Fink - These and More Than These]

Vítejte zpátky, posluchači.

Slunce dnes nezapadlo ve správnou dobu, hlásí Carlos a jeho tým vědců. Jsou si tím docela jistí. Zkontrolovali několik hodin a slunce rozhodně zapadlo o deset minut později než mělo. Zeptal jsem se jich, jestli na to mají nějaké vysvětlení, ale nenabídli nic konkrétního. Z větší části seděli v kruhu okolo stolních hodin, zírajíc na ně, mumlajíc a vrkajíc. Stejně, musíme být vděční že slunce vůbec máme. Je snadné na to zapomenout v tomhle horkém, horkém, horkém pouštním podnebí, ale ve skutečnosti by pro nás byly věci bez slunce mírně těžší. Příště až vyjde slunce, ať už to bude v jakoukoliv dobu, vemte si chvilku abyste byli vděční za všechno to teplo a světlo a ano, i to extrémní vedro kterým bylo naše pouštní městečko obdarované.

Městská rada by vám ráda připomněla něco o Stupňových Nebesích a Andělské hierarchii. Ta připomínka je, že byste o tomhle neměli vůbec nic vědět. Struktura nebe a andělská organizační tabulka jsou výsadní informace známé jen členům městské rady na vyžádání. Prosím, neberte na vědomí, ani nemluvte na žádné anděly které můžete potkat při nakupování v Ralph’s nebo na Desert Flower Bowling Alley and Arcade Fun Complex. Říkají jenom lži a neexistují. Nahlaste všechna zpozorování andělů městské radě pro léčbu.

A nyní stručné veřejné servisní oznámení. Aligátoři. Mohou zabít vaše děti? Ano.

Když už jsme u toho, k trochu osobním věcem, myslím si, že nejlepší způsob jak zemřít, je nechat se spolknout obřím hadem. Cesta nohama napřed do jeho slizkého žaludku by dala vašemu životu perfektní symetrii.

Když už jsme mluvili o Desert Flower Bowling Alley and Arcade Fun Complex, jeho vlastník, Teddy Williams, hlásí, že našel vchod do rozsáhlého podzemního města v místě vracení kuželek na páté dráze. Říká, že se tam ještě neodvážil, pouze nahlédnul dolů na jeho zvláštní věžičky a velkorysé aleje. Taky hlásí hlasy vzdáleného davu v hloubkách té podzemní metropole. Zřejmě byl vchod objeven, když se tam bowlingová koule omylem zakutálela, rachotící dolů do města vespod, se zvuky, které se ozývaly na míle daleko napříč té nemožně dlouhé jeskyně - takže, víte, ať už to město má jakékoliv obyvatelstvo, teď už o nás ví a můžeme od nich slyšet velmi brzo.

Carlos, perfektní a překrásný, přišel dříve do našeho studia během přestávky, ale odmítl zůstat na rozhovor.

Měl v rukou nějakou blikající krabici pokrytou dráty a trubičkami. Řekl, že testuje místo pro materiály. Nevím, jaké materiály myslel, ale ta krabice určitě hodně pískala a pípala. Když jí dal blízko mikrofonu, znělo to, no, jako spousta ptáčat, která se právě probudila a zbláznila se.

Carlos vypadal nervózně. Nikdy jsem neviděl takový pohled na někom s tak silnou čelistí.

Odešel ve spěchu. Řekl nám ať evakuujeme budovu. Ale potom, kdo by tu byl aby k vám všem takhle sladce mluvil?

Usazujete se k další jasné noci a hezkému večeru tady v Night Vale. Doufám že máte všichni tam někoho s kým jej přespat, nebo alespoň dobré vzpomínky na dobu, když jste měli.


Dobrou noc, posluchači.

Dobrou noc.


Dnešní přísloví: Dívejte se na sever. Pokračujte v tom. Z jihu nic nepřijde.


***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: “These and More Than There” -Joseph Fink. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

Originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud přidány):
http://welcometonightvaletranscripts.tumblr.com/post/53983092823/welcome-to-night-vale-episode-one-transcript

2 komentáře:

  1. Děkuju ji za překlad , je super že to někdo překlá a třeba se wtnv rozšíří i v tady u nás v Česku , jednou !

    OdpovědětVymazat
  2. Vďaka za preklad! Pomohlo mi to pochopiť miesta, ktoré som nechápala bez neho, lebo mi tam unikali slovíčka. :)

    OdpovědětVymazat