úterý 12. dubna 2016

Epizoda #5 - Tvar v Hájovém parku


Zavřete oči. Nechte se přenést mými slovy. Nyní jste v bezpečí.
Vítejte v Night Vale.



Místní historici protestují proti odstranění Tvaru v Hájovém parku o kterém se nemluví a neuznává se. Zatímco jejich protestům bylo zabráněno faktem, že žádný z nich ho neuznává a nemluví o něm, oni zvládli - přes systém gest a grimas - sdělit zprávu, že, ať už je Tvar cokoliv a ať už budou jeho efekty na blízká sousedství jakákoliv, je to památka Night Vale a měl by být chráněn.
Samotný Tvar nám nenabídl žádný komentář - pouze hluboké sténání a želatinové chvění. Městská rada neposkytla žádný důvod k odstranění, ale řekla, že jakékoli práce prováděné v Hájovém parku tvořily cestu pro nové houpačky, prostor pro pikniky a krvavý kruh, což jsou, jak se všichni můžeme shodnout, dobré příspěvky naší komunitě.
Farmářské tržební družstvo Night Vale dnes oznámilo, že budou, znovu po patnácti letech, prodávat ovoce a zeleninu. Prezident farmářských trhů, Tristan Cortez, řekl, že nedávné zákaznické průzkumy svědčí, že nakupující jsou již unavení z prázdných dodávek a prázdných stanů lemujících parkoviště Městské radnice každé nedělní ráno v létě a na podzim.
Cortez řekl, že výzkum ukazuje, že zákazníci si mnohem pravděpodobněji koupí produkty, když jsou dostupné a na prodej, a že zákazníci Farmářského tržebního družstva a sámošek si často kupují jídlo. Cortez řekl, že rozhodnutí prodávat jídlo na trhu bylo kontroverzní, protože hodně členů družstva a spolumajitelů cítí, že bude prodej ovoce a zeleniny přerušovat jejich pokračující tajné domácí špionážní operace.
Na žádost o komentář náš zdroj v Tajné policii jen těžce dýchal do telefonu a klepal do přijímače doposud nerozluštěný kód.
Michaelu Sanderovi, který začíná jako quarterback pro Night Vale Scorpions, prý vyrostla druhá hlava. Prozatím je neznámé, jestli je toto následek předtím ohlášeného blesku, nebo prostě další zvláštní náhoda ve zvláštním životě tohoto dítěte.
Lidé v jeho okolí říkají, že ta nová hlava lépe vypadá a také je chytřejší než ta první, a i Michaelova matka vyřkla oznámení poukazující na fakt, že jí má mnohem radši než jejího syna a že bude měnit pořadí na veřejné “Které ze svých dětí mám nejradši” tabuli před jejím domem.
Sandero nemohl být dosažen pro komentář.
Pravěpodobně.
Nepokusili jsme se o to.


Přátelé, posluchači, tady v Night Vale máme vážný problém s tarantulemi. Mnoho obyvatel zavolalo, aby ohlásili že v tarantulích komunitách se zvyšuje negramotnost, nechtěné těhotenství a kruté zločiny. Ochránci zvířat adresují tyto strachy přes školní programy, kterým se říká “Naučte pavouka číst - zastavte šílenství.”
Ti, kteří by se chtěli přihlásit k dobrovolníkům by se měli postavit do jejich van a vzlykat než vše zmizí.
Nic nezbude.
Teď už to můžete pustit z hlavy.
Pusťe to.
Šššš.
Pusťte to.


A nyní zpráva od našich sponzorů.
Unavení ze svého domova? Otrávení z pohodlí? Přijďte do Díry na Vacant lot za Ralph’s a shlukujte se s námi.
Kdo jsme? dobrá otázka.
Přijdťe do Díry ve Vacant lot za Ralph’s a shlukujte se s námi.
Proč chceme aby jste přišli? Proč jsme utratili peníze za rádio? Je nám jasné že jste zmatení.
Ale: Díra, Vacant Lot, Ralph’s, shlukování, My
Za malou cenu. Udělejte to dnes. Nebo zítra. Ne ve středu, středa se nám nehodí.
No nic, končí nám zaplacený čas, tak prostě přijďte do Díry ve Vacant Lot za Ralph’s a shlukujte se s námi.
Nebo jinak.


Zpátky k našemu klasickému časovému rozvrhu programů.
Dámy a pánové, mlýn fám bzučí. Zahlédli jsme v našem městečku celebritu!
Stařenka Josie a jeden z jejích andělích přátel prý viděl Ritu Hayworthovou, jak tankovala benzín na Tankujte a Jeďte u Bowlinkové uličky. Rita Hayworthová, dámy a pánové! Právě tady v Night Vale. Věříte tomu? Stařenka Josie řekla, že Rita vypadá poměrně starší, přiměřeně obézní a pováženě více hispánsky, ale anděl jí ujistil, že to opravdu byla Rita. Nakonec je anděl… měl by to vědět, ne? Wow! Rita Hayworthová! Právě tady v Night Vale! Jen si to představte!
Více informací k Tvaru, který byl v Hájovém parku, kterého si nikdo není vědom nebo o něm nemluví: Vypadá to že se městská rada v jejich nadlidském slitování a vševidoucí úžasnosti rozhodla přestěhovat Tvar přímo před naší vlastní rádio stanici, kde pokračuje v tom co se dá popsat jen jako… nepopsatelné.
Tvar nebyl dostupný pro komentář, protože jsem nenašel nikoho, kdo by s ním chtěl mluvit… nebo se na něj jen podívat, když už to zmiňuju. Napadlo mě, že jsem jediný, kdo ho může vidět.


Teď když o tom přemýšlím. Nikdo se taky neobtěžoval s tím podívat se, jestli je tento mikrofon připojen k jakémukoliv nahrávacímu nebo přenášecímu zařízení.
A je možné že jsem osamocen v prázdném vesmíru, mluvím k nikomu, nejsem si vědom toho, že je svět udržován pouze mými halucinacemi a mým hladkým, zvučným hlasem.
Víc k tomuto příběhu, až bude o čem mluvit, řeknu, možná sám k sobě.


___


Obecní divadlo Night Vale pořádá konkurzy pro jejich podzimní představení “Jednou na tomhle ostrově”. Herci, které to zajímá by měli přinést fotku a životopis do posluchárny Rekreačního centra.
Všichni zájemci musí předvést minutový monolog a zazpívat jednu píseň. Pokud chcete klávesový doprovod, přineste si noty. Také bude po zájemcích vyžadováno provést chladné čtení (pozn. překl. - způsob přesvědčování jasnovidců, že znáte jejich život), dát vzorky krve a stolice spolu s povinným testem radiace následujícím po konkurzu.
Nezpívejte nic z Jižního Pacifiku. Na lidi jiných ras naléháme, aby se účastnici konkurzu, neboť je Obecní divadlo Night Vale zaměstnavatel rovnocenných šancí. Také jsou plusem herci vytrénovaní na odstřelovače na vzdálenosti, ti, co umí programovat FORTRAN počítače a také ti, kdo zvládnou přežít v divočině bez chybičky.
Výsledky konkurzu budou ohlášeny v tajnosti vzducholodí.
Nikdo to nikdy nesmí vědět.
Více informací k situaci Tržebního družstva, o které jsme tu mluvili. Všechno je přesně stejné, jako když jsme o tom mluvili předtím. Žádné nové informace.
Posluchači, přemýšlíte někdy o měsíci? Včera v noci jsem seděl venku, díval se na měsíc a přemýšlel, ví vůbec někdo, co tahle věc je? Byly na tohle nějaké studie? Šel jsem se zeptat Carlose, ale od toho zrádného, zlého účesu od Tellyho nebyl moc viděn.
Ale ten měsíc je divný, že? Je tam, a tam, a najednou není. A vypadá to, že je poměrně vysoko. Dívá se na nás? Jestli ne, na co se teda dívá? Je tam něco zajímavějšího než my? Hej, měsíci, dívej se na nás! Možná nejsme zrovna nejlepší show ve vesmíru, ale snažíme se.
To byl dnešní Dětský koutek zábavné vědy a faktů.


Když už o tom mluvíme, Školní rada Night Vale oznámila nějaké změny studijního plánu základní školy. Jsou následující:
V odpověď na zpětnou vazbu rodičů se bude hodina Dějepisu více věnovat čtení z učebnic a tradičním písemkám, než doposavadní živé vrtačky na munici.
Zeměpis přidává nový typ kamene, protože už to bylo dlouho, co to někdo udělal. Tento nový typ kamene je “vimbee” a je rozpoznatelný jeho světle modrou barvou a faktem, že je zcela jedlý. Body budou přiděleny prvnímu studentovi, který objeví exemplář v reálném světě.
Matematika a Angličtina si prohodí jména. Studijní plán se nemění.
Astronomie teď bude vést lekce hvězdářství jen s páskami přes oči každého účastníka, aby je ochránili před existencionálním terorem prázdnoty.
A Pluto byl prohlášen za vymyšlený.
Všechny třídy budou vybaveny alespoň jedním učitelem, který bude fyzicky přítomen po celou dobu vyučování. Astrální projekce již nebudou používány v žádných typech tříd.
A konečně, ke stávajícím lekcím cizích jazyků stávajících se ze Španělštiny, Francouzštiny a Modifikované Mezopotánštiny budou nabízet Dvojtou Španělštinu, Zvláštní Španělštinu, Koptskou Španělštinu, Ruštinu a Nemodifikovanou Mezopotánštinu.


A nyní pokračování našeho předchozího průzkumu toho, jestli jsem doslova jedinou osobou na světě a mluvím v záchvatu šílenství způsobeném mojí neschopností přiznat si tragédii mé vlastní existence.
Leland, náš nejnovější učeň mi nedávno přinesl hrnek kafe. Už není v mém zorném poli, ale pořád mám ten hrnek kafe, které je dobře udělané a dalo mi to potřebné nakopnutí, abych mohl pokračovat ve zvažování této příšerné možnosti.
Je možné že jsem si jen představil Lelanda a zapomněl, že jsem si udělal tento hrnek kafe? Ale pak, kdo by vypěstoval toto kafe? Odkud je tento hrníček?
Oh, Leland je zpátky v místnosti. Mává na mě - ahoj, Lelande - a říká… počkat, co to bylo, Lelande?
Aha, chápu.
Říká, že se Tvar roztavil a zrudnul a způsobuje malé vichřice před dveřmi naší rádiové stanice. Zřejmě zní zvuk mnoha hlasů jak skandují, jako kdyby byli armádou s bojovným výkřikem, než na naší suchou malou osadu zaprší destrukcí.
Oh?
Přestal řvát a teď něco zuřivě píše na kousek papíru.
Musím říct, Lelandova existence a to, že konečně promluvil o Tvaru, o kterém nikdo jiný nemluví, mě velmi ujistily o mém osamělém a solipstistickém bdění tady u mikrofonu.
Předává mi ten papírek - děkuji, Lelande - tak se podívejme… aah.
Je tu napsané, že Městská rada věří, že důvod násilné reakce Tvaru, který byl v Hájovém parku, o kterém se nemluví a neuznává se, je, že jsem o něm mluvil a uznával ho, což ho naštvalo. Nutí mě, abych o něm přestal mluvit a už to nikdy nedělal a za to ho přenesou někam jinam, abychom dostali zpátky naší přední nakládací zónu.
Po krátkém zvážení… jsem se rozhodl přijmout nabídku Rady, protože jsou důvěryhodní vůdci s vidinou naší lepší budoucnosti a taky proto, že se Leland právě vypařil zvláštním rudým světlem vycházejícím z hlavních dveří.
Rodině Lelanda, děkujeme vám za jeho službu činnostem obecního rádia a přidáváme se k vám v oplakávání jeho ztráty.
A, bez dalších zdržení a bez jakéhokoliv zmiňováni čehokoliv, co bychom neměli, přejděme k počasí.
[“Jerusalem" by Dan Bern]


Zdravím, posluchači.
Ve zdrcujících zprávách, obloha. Země. Život.
Existence je neměnící se letadlo s horizonty narození a smrti kdesi v dálce.
Nemáme o čem mluvit. Nikdy nebylo o čem mluvit. Slova zbytečně přidělávají problémy. Vyjádření je jen ztrátou času. Jakákoliv komunikace je jenom výkřikem do temnoty.
Dámy a pánové, posluchači, ty.
Teď mluvím ale nic neříkám. Jen dělám zvuky, a jak se to stává, skládají se do slov a neměli byste si z toho brát význam.
Lelandův pohřeb bude půvabný. Budeme házet květinami a plakat. Bude pohřben v odpočinkové místnosti, jak je zvykem. Jeho rodina přijde a bude nečinně sedět nad kafem, jako bychom měli odpovědi.
Nemáme odpovědi. Jsem si jist že nemáme ani otázky. Vybral jsem si nebýt si jist vůbec ničím.
Toto je, všeobecně, Cecil, metaforicky, mluvící k vám, pro Obecní rádio Night Vale.
A chtěl bych říct v co nejvíc mlhavých termínech, jak jen to jde a s žádnými důsledky na reálný svět, nebo narážkami na objektivní význam.

Dobrou noc, posluchači.

Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Milion dolarů není cool. Víte co je cool? Bazilišek.

***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: “Jerusalem" -Dan Bern. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud a YouTube přidány):
http://cecilspeaks.tumblr.com/post/56952506874/episode-5-the-shape-in-grove-park

Žádné komentáře:

Okomentovat