čtvrtek 28. dubna 2016

Epizoda #7 - Týden historie

Je to skoro hotové. Je to konečně skoro hotové.
Vítejte v Night Vale.



Zdravím vás.
Jak dobře víte, věrní posluchači, je Týden Historie Night Vale, ve kterém se všichni naučíme trochu o tom, co udělalo naše rušné malé městečko tím, čím je. Nebo, jak říká oficiální motto vydané Městskou radou, “Rýpat do černých zákoutí minulosti, dokud nepohltí naši křehkou přítomnost.”


V zájmu účasti občanů bude komunitní rádio Night Vale vkládat do vysílání krátké lekce o některých zajímavých bodech historie našeho městečka, začínající 4000 let před naším letopočtem.
Archeologové věří, že toto je nejstarší datum lidského osídlení Night Vale. Po těchto dávných obyvatelích zůstalo jen málo, až na pár jeskynních maleb jejich měst a loveckých způsobů, a také těch temných tvarů, které je z povzdálí sledovaly. Nelidské, třpytivé tvary, které nikdy nepřišly blíž ani se nevzdálily, ale jejichž přítomnost mohli cítit i skrze zavřené oči, schoulení v kožešině a v přítomnosti nahé kůže dalšího člověka.
Nebo to alespoň mohu extrapolovat z důkazů. (extrapolace - přiblížení, přechod z užší na širší oblast pomocí analogie, jazykem obyčejných lidí pravděpodobně odvodit)
Ty jeskynní malby dnes hlavně připomínají šmouhy, potom, co se je jejich původní obyvatelé pokusili smýt tlakovým čističem, protože, v rámci svého náboženství, nevěřili na minulost.


A nyní novinky:
Turistická komise Night Vale žádá toho, kdo telepaticky přepadává turisty, aby prosím přestali.
Dle výkonné ředitelky TKNV, Madeline LeFleur, se staly dvě oddělené příhody v jednom týdnu, kdy celé turistické autobusy najednou zaječely v nespoutané hrůze a pokusili se oslepit srolovanými brožurkami “Navštěvitelné Night Vale” - to vše k naprostému zmatení řidičů.
LeFleur dodala, “Právě jsme ty brožurky vytiskli.”
LeFleur tvrdí, že turismus v Night Vale vydělá ročně desítky tisíc dolarů a město se pyšní pohostinností. Říká, že pokuď budou velkorysé rodiny cestovat do Night Vale jen, aby našli jejich podvědomí obléhané nezapomenutelnými odhaleními, hrůzami pohřbenými tak hluboko, aby byly naprosto nepopsatelné, odhalující celé nesnesitelné nové pravdy, potom určitě nemůžeme čekat, že se tito lidi vrátí… natož aby zanechali našim místním podnikům dobré hodnocení na Yelpu.
Město žádá obyvatele o pomoc v určování toho, kdo, nebo co, způsobuje tyto psychologické přestupky. Turistická komise nabízí jako odměnu za informace k tomuto případu štěnata.
Vážně.
Centrální obecní kanceláře jimi přetékají. Ve stromech, zdech, nábytku… hubiči jsou tímto zamořením naprosto zablokovaní.
Prosím pomožte.


Už je to několik týdnů, co kdokoliv v Night Vale viděl Indiánského stopaře - toho bílého chlápka, co nosí tu nepřesnou a příšerně urážející indiánskou čelenku úplně všude. Nikdo ho neviděl, co začal zkoumat Velký řev, který byl slyšet na poště, a krví napsané slova uvnitř.
A celá stavba jeho domu zmizela, a na pozemku, kde stála, je teď pastýřská louka, kam sousední děti nikdy nevstoupí kvůli důvodem, které nejsou schopny vysvětlit.
Myslím, že mluvím za každého v naší komunitě, když říkám, dobře že jsme se zbavili toho místního ostudy. Kvůli němu vypadalo celé městečko jako nevzdělaní ignoranti a rasisti.


A nyní, budeme pokračovat se zvláštním programem Týdne historie Night Vale.


Rok 1745:
První běloši dorazili do Night Vale. To tehdy ještě nebylo Night Vale, ale spíše další část velké a jednotvárné pouště. Myslím si ale, že se můžeme všichni shodnout na tom, že i když to byla velká a jednotvárná poušť, ta část, ze které se nakonec stalo Desert Bluffs, byla stejně pravděpodobně děsná a fádní v porovnání s naší částí.
Každopádně, příběh je takový, že parta průzkumníků přišla do oblasti, která by byla Night Vale, porozhlédli se kolem a okamžitě odešli najít nějaké místo s trochou více vody, a možná nějakými stromy.
Potom další tři skupiny průzkumníků udělaly přesně tu stejnou věc.
A nakonec se jedna průzkumnická skupina na sebe podívala, pokrčila rameny a svalila tam své věci… a tak se narodilo pyšné městečko.


A nyní, doprava.
Posádky z oddělení pro veřejnou bezpečnost budou tento týden přemalovávat pruhové značení dálnice. Obvyklé bílé přerušované čáry a dvojité žluté rozdělovače pruhů budou nahrazeny barevnými keramickými mozaikami, které vyobrazují nespokojené jihoamerické pracovníky, jak masově stoupají proti hrubé kapitalistické nadvládě.
Ochranné ocelové zábrany okolo zabočení cest budou strženy, aby uvolnily prostor pro vážně půvabné a provokativní siluety z balícího papíru, které zobrazují sebepoškozování otrockého období historie, zrcadlící některé země s pomalou genocídou a odlidšťováním, způsobené západními imperialisty, které byly navržené zlatíčkem modelního umění Karou Walker.
A také budou východy 15 až 17 po dálnici číslo 800 zavřené příští dvě soboty, kvůli dvouleté Filmové retrospektivě Lee Marvina. Takže prosím dávejte tento víkend pozor na pracovní čety, zpomalte, a nezapomeňte dát spropitné vedoucím směny OVB. Obvyklé je 20% vašich najetých kilometrů. Nedávání spropitného je hlavní příčinou závrtů v USA.


Rok 1824:
První schůze Rady starších, předchůdců městské rady. Představte si je: karmínové šaty a koruny z měkkého masa (což bylo v té době tradiční), pokládání základů pro velkolepost dnešního Night Vale.
V té jedné tříhodinové schůzi bylo vytvořeno několik prvků našeho moderního občanského postupu, a to zahrnuje členství do městské rady (která se od té doby nezměnila), milého byzantského daňového systému (a také systému těžkých pokut pro chyby) a oficiální městská píseň, chorál a sténání. Všechny záznamy této schůze byly zničeny, a… podle lístečku který mi byl právě podán, bych se měl zítra ráno nahlásit do radnice pro převýchovu.
Božíčku.


Tento týden přišly na světlo výsledky nedávné ankety obyvatelů Night Vale. Studie přišla na širokou nespokojenost s veřejnou knihovnou našeho městečka. A, když se podíváme na fakta, je snadné vidět proč.
Veřejné počítače pro používání internetu jsou zastaralé a pomalé. Výpůjční doba 14 dní není dostatečně dlouhá na přečtení delších knih, vzhledem k rušným životům nás všech.
A také je tu na veřejnou knihovnu moc vysoká míra úmrtnosti. Krevelový (hemetit) kruh nevypadá, že  by už hodně dlouho viděl nějakou údržbu, nebo úklid. Jsou tu hlášení přízraků bez tváře, jak se pohybují v sekci biografií a berou návštěníky jednoho po druhém.
A ta sekce biografií je mimochodem vážně moc malá a byla divně zorganizovaná  - obsahuje 33 kopií oficiální biografie Heleny Hunt a žádné jiné knihy.
Celkově je veřejná knihovna ostudou našeho krásného městečka a naší jedinou nadějí je, že s tím městská rada brzy něco udělá, nebo snad začnu doufat, že ten přízrak bez tváře přinese knihovně stejně tajemný, násilný konec jako jeho obětím.


Night Vale včera v noci vyhrál nevražitý zápas proti Desert Bluffs. Dvojhlavý quarterback Michael Sandero dává zásluhu za výhru pomoci od andělů! Andělé tvrdě odmítli to, že by se jakkoliv zapojili do hry. Mravní výbor školní rady oznámil, že budou ostražití k jakýmkoliv možných “Andělských zásahů”.
Když už o tom mluvíme, Střední škola Night Vale přidává detektory kovu a studenti i rodiče jsou pobouřeni. Několik rodičů, s kterými jsme mluvili, řeklo, že studenti SŠNV už jsou dlouho příjemci stínovou vládou předepsaných Uzi a puškek, a také paralyzérů a munice, co umí prostřelit brnění. Rozhodnutí školní rady, aby se vystavily detektory kovu, ovlivňuje podle rodičů práva tajné operace jako rozsáhlé undergroundové konspiraci velkých megakorporací a zkažených světových vůdců, kteří nosí zbraně skrze náctileté vojenské zástupce.
No…s rizikem toho, že se stanu moc velkou součástí tohoto příběhu, drazí posluchači, mohu jen říct, že školní rada Night Vale překračuje své meze tím, že nám říká, jestli by naše děti měly být ozbrojeny bojovníky v utajení? Měla by být práce školy, aby řekli, “Ne, dítě, nemůžeš mít ve třídě granáty nebo útočné pušky”? Nemyslím si!
Od prvního listopadu musí všichni studenti SŠNV vejít do školy skrze detektory kovu. Jakékoliv střelné zbraně nebo zbraně obecně, které najdou, budou zabaveny a drženy v kanceláři školního poradce až do konce vyučování, kdy si je mohou studenti znovu vyzvednout.
Vážně, posluchači, co bude příště? Zrušíme ze Slibu věrnosti větu “Chvalte paprsky, ó znalé paprsky, které vedou naše životy, naše srdce, naše duše, chvalte ó nejvyšší vševědoucí paprsky”?!


Vraťme se k dalšímu klíčovému okamžiku historie Night Vale.


Rok 1943:
Jako součást válečného úsilí se obyvatelé Night Vale zanítili do skandování. Mladí, staří, muži i ženy se všichni shromáždili okolo jejich krevalů a skandovali pro vítězství Spojených států.
Přestože musíme připsat i nějakou zásluhu strategickému plánování Velitelství Spojených států a těm chrabrým bojujícím americkým vojákům, nejuznávanější učenci věří, že skandování Night Vale bylo rozhodujícím faktorem v konečné výhře Ameriky proti Sílám osy.
Městská rada vztyčila v Hájovém parku sedmipodlažní památník, na kterém se to tvrdí ve velkých, neonových písmenech… dokuď ho federální soudní proces nedonutil strhnout.


A nyní slovo od našich sponzorů.
To slovo je kapr.


Další vsuvka našeho průzkumu proslavené minulosti Night Vale se odehrává v budoucnosti.


Rok 2052:
Ratolest Temného řádu sestoupí, uvědomí si že věštbu špatně načasovala a znovu vystoupá. Sedmé obležení Velké svatyně Night Vale bude nadále běsnit.  Mor bzučících vředů zabije tisíce, a otráví další tisíce svým bzučením.
Městská rada ukáže svou pravou podobu a sní polovinu obyvatelstva Night Vale.
Obliba starosty se bude vznášet v nízkých čtyřicetinách… což bude překvapující, vzhledem k tomu že už přes třicet let žádný starosta nebude.


A nyní počasí!


[“Despite What You’ve Been Told” by Two Gallants]


Obchodní sdružení Night Vale dnes oznámilo, že Přístav a Nábřežní rekreační oblast Night Vale nebyly ve skutečnosti něco, co vůbec kdy existovalo v realitě, ale místo toho byly sdílenou halucinací celé populace městečka. A v rámci toho hrdě oznamují, že nikdy neutrpěly jakýkoliv katastrofální obchodní krach a ty hlášené velké pěněžní částky, použité na budování nábřežních zařízení v poušti, jsou výtvorem našeho společného vědomí.
Doporučují vám, abyste se poradili s vašimi manuály na výklady snů, abyste určili, co přesně tahle vize “Přístavu Night Vale” může znamenat. Také říkají, že kdybyste náhodou narazili na nábřežní budovy někde v poušti, přesně tam, kde si je pamatujete, a vypadaly naprosto reálně, stojící přesně tak opuštěně a zbytečně jako v ten den, kdy byly postaveny, je to proto, že pořád halucinujete a měli byste okamžitě vyhledat lékařské ošetření. Nebo nechte člena městské rady, aby na vás zavyl, pokud jste Dávné víry a nevěříte v moderní lékařství.


Pro náš poslední příběh ztvárněného pohledu do historie Night Vale tohoto týdne, podívejme se na velmi nedávnou minulost.


Včera:
Měl jsem na snídani cereálie, na oběd sendvič a na večeři steak. Auta byla řízena, auta nebyla řízena. Slunce vydalo velký výkřik světla a poté, po několika hodiných přemýšlení, potichu stáhlo své tvrzení.
Stařenka Josie vykopala v pochybném rohu jejího dvorku krabici a přenesla ji, zatímco ji chovala v náruči jako miminko nebo choulostivou výbušninu, do jiné části dvorku, kde ji znovu zakopala.
Neznámá osoba udělala něco, co nikdo jiný neviděl, a u čeho se nedá určit podstata ani rozsah, a čehož výsledek se ztratí v chaotickém řetězu příčin a následků, kterým je historie.


Ale, co je úplně nejdůležitější, všichni z nás - všichni z nás tady v Night Vale, v Americe, na světě, na tajných oběžných základnách - všichni z nás jsme se dostali přes další den. Přešli jsme čas z jednoho konce dvanáctky na druhý, aniž bychom se jedinkrát zastavili.
Dobrá práce, my! Dobrá práce, lidi, kteří zažívají čas! Zažívači času! Dobrá práce!
A, z tohoto bodu v historii, toho, který se odehrává právě teď…

Dobrou noc. 

Dnešní přísloví: Musí být někde 3:23 ráno. Možná ve vesmíru?


***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: “Despite What You've Been Told" - Two Gallants. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud a YouTube přidány):
http://cecilspeaks.tumblr.com/post/57234251522/episode-7-history-week

Žádné komentáře:

Okomentovat